fbpx

 

Megkértük Towe Alexandersson-t, a világ egyik legjobb tájfutóját, hogy osszon meg velünk néhány tippet.

Kommentjét az alábbiakban olvashatják:

Nem könnyű megtanulni tájékozódni, de ha egyszer megtanulod, ez lesz az egyik legmókásabb dolog ezután.

A fitnesz sportok ismertsége a 80 – as években hatalmasat növekedett, így a tájékozódási futásé is. Ezután visszaesés következett, amely a tájfutást is elérte egy rövid ideig. Napjainkban azonban népszerűbb, mint valaha.

„Úgy gondolom, napjainkban sokkal többen érdeklődnek az extrém kihívást jelentő sportok iránt, pl.: extrém futóversenyek, akadályfutó versenyek, amik fizikailag nagyon hasonlítanak a tájfutó versenyhez, azonban a tájékozódási része – ha még kezdő vagy – sokakat kicsit megijeszt” – mondta Towe, aki nemcsak tájékozódási futásban, hanem két másik sportágban is világbajnok és válogatott sportoló.

„Néhány országban a térkép megismerését és az alapvető tájékozódási ismereteket már az általános iskolában megtanítják, azonban ha Te nem tartozol közéjük, fennáll a veszélye, hogy eltévedsz az erdőben.”

„Időbe telik és nem szabad sietni” – mondja Towe. A legjobb kezdés, ha kezünkbe vesszük a térképet és sétálunk, meg-megállunk és körbenézünk – ezáltal egyszerűbbnek tűnik megérteni a térképet, valamint felismerni  a rajta lévő jeleket, hogy hogyan is néznek ki a valóságban.

Azt javasolja, hogy tanulmányozzunk annyi térképet, amennyit csak tudunk. Ő minden edzés vagy verseny térképét elteszi, így már egy komoly gyűjteménnyel rendelkezik.

„A tájfutó klubok által rendezett versenyekre célszerű elmenni, ha tovább szeretnénk lépni. Itt azonban tartsuk be a fokozatosság elvét; olyan pályán kell először indulni, amin a gyerekek. Ebben az esetben az ellenőrző pontok kereszteződésekben találhatóak. A következő lépés már olyan pályák teljesítése, amiknél a pontok már az utaktól 10-20 méterrel messzebb, az erdőben vannak. A fokozatosság a legfontosabb” – mondja Towe.

A tájékozódás sokféleképpen gyakorolható; számos klub van ahol szervezett edzéseket tartanak, minden korosztálynak. Ma már sok léteznek fixen kitelepített ellenőrző pontok az erdőben, a hozzá való térképet pedig letölthetjük az internetről, vagy akár a mobil telefonra is (pl. MOBO).

Tavasztól őszig, szinte minden hétvégén rendeznek versenyeket. A legjobb ide elmenni és a tudásunknak megfelelő kategóriában versenyezni.

„ Mindig sokat versenyeztem, szerintem az egyik legjobb edzés a versenyzés. Ez a legjobb módja, hogy megtanuljuk és gyakoroljuk a tájfutást!”  – mondja befejezésül a világbajnok.

Próbáld ki te is ezt az izgalmas sportágat, melynek az erdő a stadionja!

Adatvédelmi Tájékoztatónkban megtalálod, hogy gondoskodunk adataid védelméről.Az oldalainkon cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban, További információ.
A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.